Rebozo workshop

Wat is het?

De Rebozo is een geweven draagdoek die ook kan worden ingezet als massagedoek ter ondersteuning van de zwangerschap, geboorte en kraamperiode. Het doel hiervan is niet alleen ontspannen, maar ook bekkenklachten en weeënpijn te verlichten.

Bij een rebozo massage masseer je niet met je handen maar met een doek. Je vouwt de doek om verschillende delen van het lichaam en begint deze vervolgens ritmisch te schudden of wiegen. Door het wiegen en bewegen van de doek kun je als ontvanger stress en spanning loslaten (o.a. tijdens de bevalling).

Oorspronkelijk werd de Rebozo massage door verloskundigen uit Midden- en Zuid Amerika toegepast bij de voorbereiding van zwangeren op de bevalling. Inmiddels wordt de doek en het gebruik hiervan ook in de rest van de wereld gebruikt.

De massage is laagdrempelig waarbij je je kleren aanhoudt en deze liggend of zittend gegeven kan worden. 

 

Workshop 

Bij een workshop is het de bedoeling dat er een tweede persoon aanwezig is aan wie ik de massagetechnieken ga leren. Het maakt niet uit of dit je partner, moeder of een vriend(in) is. Deze persoon hoeft geen ervaring in het geven van massages te hebben. Iedereen kan het namelijk leren. Het belangrijkste is dat jij je prettig bij deze persoon voelt. Tijdens de workshop leer ik de tweede persoon hoe hij of zij jou kan masseren met de Rebozo-doek. Ik demonstreer de techniek eerst op jou en laat daarna de tweede persoon dit op jou uitvoeren.
De aangeleerde massagetechnieken kunnen zowel tijdens de zwangerschap als de geboorte ingezet worden. Misschien vraag je je af waarom je dit tijdens de geboorte in zou willen zetten. De licht wiegende en zachte ritmische bewegingen zorgen voor een diepe ontspanning en ritme waardoor je in je bevalbubbel kunt blijven. Ontspanning kan eraan bijdragen dat een bevalling soepel verloopt en dat je de juiste bevalhormonen aanmaakt.
De workshop kost €80,-. Wil je met meerdere personen een workshop volgen? Dat kan. Vanaf twee koppels betaal je €50,- per koppel.


Rebozo wordt niet toegepast bij:

 • Verstoring van het evenwichtsorgaan.
 • Ziekte van Ménière.
 • Zeer ernstige bekkeninstabiliteit (moeilijk kunnen lopen of wanneer verplaatsen enkel met krukken of rolstoel kan).
 • Osteoporose (botontkalking).
 • Zwangerschapscomplicaties (mits in overleg met arts/verloskundige).

 

Praktisch:

 • Trek makkelijke en rekbare kleding aan. 
 • Je hoeft van tevoren geen Rebozo-doek aan te schaffen. Ik zorg dat ik ze bij me heb. 
 • Je hebt de mogelijkheid om bij mij een Rebozo-doek aan te schaffen maar dat is niet verplicht.
 • De workshop wordt bij jou thuis gegeven.
 • De Rebozo massage is voor iedereen, van jong tot oud geschikt. Ik richt me echter alleen op vrouwen, zwangeren en moeders.
 • Ik ben gecertificeerd in het geven van Rebozomassages.